Ugnsstekt lax

Ugnsstekt lax är en given klassiker på tallriken, och den får gärna vara

fiskad i Norge för miljöns skull. Tillsammans med ris och vitlöksyoghurt samt broccoli har du hela tallriksmodellen presenterad. Fibrer, kolhydrater samt fiskens essentiella fettsyra omega-3. Toppa gärna fisken med lite baljgrönsaker och citronsaft för extra smak. Innan man lägger in den i ugnen kan man salta och peppra fisken.

Rätten passar såväl till vardag som till festligare tillfällen. Man kan förstås lägga krutet på en finare dukning till fest än i vardagsruschen.

Var köper man lax?

Du kan köpa lax hos alla matvarukedjor och i de flesta snabbköpsbutiker. Lax är en populär matfisk och är således efterfrågad av konsumenterna. Du kan köpa både färsk och fryst lax, storlek och kvalité kan variera. Den är lätt att urskilja från andra fiskarter tack vare det rosa köttet. Lax heter ‘salmon’ på engelska om du reser utomlands och vill ha tag i det rosa guldet.

Lax finns dessutom i otaliga portionsrätter som är redo att värmas i mikrovågsugnen. Exempelvis finns pasta och laxkuber i vissa portionsrätter. Lax fungerar utmärkt att använda till pasta, ris och potatis!

I vissa fall kan man köpa direkt från leverantörerna av fisken, kontakta dessa för mer information.

Var kan man beställa laxrätter?

De flesta restauranger som serverar fisk tillhandahåller också lax. Om man mot förmodan inte hittar lax på menyn kan man rådfråga kyparen om vilken fisksort som är mest lik lax i konsistens och smak.

Får jag fiska lax själv?

Ja, du får fiska där det är tillåtet. Du får dock inte fiska med vilka redskap som helst. Utomlands kan andra regler gälla och du bör därför vara extra försiktig med ditt fiskande och verkligen vara insatt i lagar och regler så att du inte bryter mot några.

Lycka till med att tillaga lax och smaklig måltid önskas!