Avbildningar av fisken i olika logotyper och på vapensköldar

Fisken är en symbol som är klassisk. Den är avbildad i såväl logotyper som på vapensköldar, främst i norrländska län. Fiskar kan signalera välstånd (att naturresurser är i överflöd), tidlöshet, eller vara där för att de är vackra. Många väljer att ta ut svängarna för sin kärlek till fisken fullt ut, genom att tatuera sina kroppar med bläck formade till en eller flera fiskar. Den kändaste svensken som har en tatuerad fisk på ryggen är förmodligen Zlatan Ibrahimovic. Han har en karpfisk som simmar mot strömmen och andemeningen med tatueringen är att belysa Zlatans förmåga att lyckas mot alla odds. Han har tagit sig från en fattig tillvaro i förorten Rosengård till att leva i en lyxig villa i Beverly Hills. Zlatan gillar att fiska på fritiden och har blivit vän med fiskarprofilen Claes “Svartzonker” Claesson.

Fisken i logotyper

Föga förvånande finns fisken återgiven i logotyper som har med fiskförsäljning eller med havet rent generellt att göra. Inom spelbranschen är fiskar ett vanligt tema för spelautomater duelz.casino och många företag har fiskar som sin logo även om de inte har någon anknytning till vatten. Fiskar är nära förknippade med vattendrag i allmänhet, och vi har till och med tämjt fiskar till att bli husdjur i akvarium. Marine Stewardship Council (MSC) sysslar med att standardisera vad som kallas “hållbart fiske” vilket innebär att överfiske, tjuvfiske och miljöförstöring skall förhindras och bekämpas. Fisken är en del av ekosystemet och är en länk i näringskedjan, utan fiskar hade människan drabbats hårt. MSC:s logotyp pryds av en fisk.

Många fiskeklubbar som samlar fiskare på amatör- och professionell nivå har logotyper som utgörs av fiskar i olika positioner.

Fisken på vapensköldar

Några stycken län har vapensköldar som involverar fiskar. Det kan ofta röra sig om fiskarter som är speciellt förekommande i dessa län. För den som är intresserad av att veta varför länen har just de symbolerna de har så finns det böcker inom heraldiken som kan förklara. Människan har jagat fisk sedan urminnes tider och därför är fisken på vapensköldar tidlösa och kommer alltid vara aktuell.