Fiskars bidrag till populärkulturen

Fiskar är indirekt eller direkt medverkande i populärkulturen. Fisken är en symbol på flera platser också för tur så dyker upp på oväntade ställen som spel i online casinos newyorkspins.com eller amuletter man bär på sig för att få god lycka. Den här artikeln listar några medier med program som förlitar sig på fiskar.

TV

  • Den omåttligt populära kultfilmen “Torsk på Tallinn” utspelar sig ombord påen färja och uppsättningen består av det celebra Killinggänget. Regissören Tomas Alfredson släppte filmen till TV 1999 och sedan dess har den gått i repris otaliga gånger. Vill man se mer av Killinggänget kan man titta på NileCity 105,6 och Percy Tårar, som båda är tv-serier.
  • Olika dokumentärer om fiske. Man kan följa såväl fiskeribranschen från insidan med hjälp av filmande ute på havet samt bevittna intervjuer med fiskebåtars besättningsmän. Man kan också få information från olika aktörer som har med fiske att göra.

Radio

Du som gillar att lyssna på fakta kan bland annat höra på podden Livebait som diskuterar aspekter och frågor som rör sportfiske. Således är det en bra komplettering till din kunskapsbank om du nu råkar syssla med sportfiske. Kanske kan du till och med bli inbjuden som gäst till podden och får meddela omvärlden vad du kan?

Barnfilmer

För de allra minsta kan fiskar i animerad form vara lärorikt. Filmen “Hitta Nemo” har blivit en kultbarnfilm i paritet med “Shrek” och “Lejonkungen”. Även vuxna har ryckts med i den gripande handlingen där clownfisken Marlin förlorar sin älskade son Nemo. Den äldre generationen minns säkert att de såg “Lilla sjöjungfrun”.

Vuxenfilmer

Hajen är faktiskt en fisk, närmare bestämt tillhörandes djurklassen broskfiskar. Dess skräckinjagande fysionomi och snabba fart ingiver fruktan hos människor. Detta har filmindustrin slagit mynt av och har producerat filmer som “Jaws” och “The Meg”. Man skulle kunna gå så långt att kalla det för skräckfilmer eftersom det faktiskt kan ske på riktigt. Hajattacker har dödat folk, men i de flesta fall har hajen blivit provocerad eller upplevt sitt territorium som kränkt.

Böcker

Det finns en mängd faktaböcker och kurslitteratur om fiskar som är både lärorika och underhållande. Njut av läsningen!