Äta fisk ute

Den här artikeln redogör för införskaffandet, förberedelserna och ätandet av fisk utomhus under såväl sommar som vinter.

Vinter

Vinterhalvåret i Sverige brukar bjuda på snö, blaskiga vägar och ihållande regn. Vad är då bättre än att tända en brasa ute i naturen och grilla fisk?

1) För att kunna grilla fisk måste du dels införskaffa ved, tändstickor och fisk. Antingen så köper du allt färdigt eller så väljer du att följa dina medfödda jakt- och försörjningsinstinkter. Om du väljer att hugga egen ved måste du försäkra dig om att du har tillstånd att fälla de träd du har för avsikt att använda. Fråga skogsägaren! Att fiska på vintern kan vara lite knepigare än på sommaren, men det är fullt möjligt. Gå dock aldrig ut på isen utan relevanta säkerhetstillbehör, speciellt inte om isen är ny. Ha gärna med dig en vän som också njuter av att fiska. Gör sedan ett hål i isen och vänta på napp.

2) När du väl köpt eller fångat fisken är det dags att tända en brasa. Det bästa är om du kan leta upp en grillplats med en cementform. Om inte det går så är det bra att lägga veden stabilt och säkert på marken utan risk för att elden ska sprida sig. Gör brasan jämn.

3) Dags att grilla! Fäst fisken på spett eller använd grillgafflar för att få en jämn fördelning av värmestrålningen mot köttet. Se till att fisken inte bränns vid. Nu kan du njuta av färsk och naturell fisk!

Sommar

Sommaren är den bästa årstiden för att äta fisk ute. Samla ihop kompisarna efter strandhänget, parkfestivalen eller fotbollsplanen för att förtära fisk. Ni kan använda engångsgrillar eller klotgrillar. Skaffa grillkol, tändstickor och tändvätska inför grillningen. Grilla aldrig där det finns risk för elden att sprida sig, exempelvis i högt gräs. Njut av sommaren och fisken, det är en oslagbar kombination!