Äta fisk på restaurang

Att äta fisk ute på restaurang brukar inte vara några svårigheter. Det gäller bara att hitta en á la carte-restaurang och inte ett snabbmatsställe, eftersom de senare mest erbjuder korv, hamburgare och pizza.

Varför äta fisk på restaurang?

  • Det är nyttigt, fisk innehåller många näringsämnen med fettsyran omega-3 som pricken över i. Du får alltså i dig hälsosamma ämnen som stärker ditt immunförsvar.
  • Det är gott! Fisk äts i hela världen på grund av smaken och dess lättillgänglighet.
  • Det är billigare än att beställa in rött kött, din plånbok kommer att uppskatta ditt beslut att välja fisk istället för andra typer av kött.
  • Det passar väl tillsammans med både rött och vitt vin.
  • Du kan föregå med gott exempel inför dina barn.

Vad för typ av fisk kan man äta på restaurang?

De flesta vilda fiskar som lever i Sverige: lax, gädda, torsk, hälleflundra, tonfisk, abborre, sill, strömming, ål med flera. Det är dock viktigt att inte äta utrotningshotad fisk.

Barn brukar gilla fiskpinnar, fiskbullar och andra produkter som innehåller tillsatser jämfört med rå, obehandlad fisk. Barn kan också ha lite svårt att tugga vanlig matfisk då tänderna inte är färdigutvecklade, smaklökarna brukar inte vara mogna förrän barnen blir ungdomar.

Äta fisk utomlands

Det går att äta fisk utomlands också. Var beredd på att tillagningen av fisken kan variera beroende på kulturen, framförallt hur pass genomstekt fisken är. Rå fisk är inte alltid nyttig och kan leda till matförgiftning och andra otrevliga symptom. Vissa fiskarter finns både i Sverige och utomlands, till exempel laxen som existerar i Sverige och i Norge.

Vill man fiska utomlands måste man skaffa sig information om vilka fisketekniker man får använda och var man får lov att fiska. Om du underlåter att följa gällande lagar och regler i landet du besöker kan du straffas med böter och i värsta fall kortare fängelsestraff.